Zamknij

Nowoczesne i niezawodne pompy wirowe / odśrodkowe

Pompy wirowe przemysłowe, chemiczne lub procesowe są potrzebne praktycznie we wszystkich gałęziach przemysłu. AFT oferuje najlepsze i najbardziej nowoczesne pompy każdego typu, dostosowane do wymogów konkretnych branż takich firm jak DICKOW PUMPEN, GEKO, SEEPEX.

CZYM JEST POMPA WIROWA?

Pompa wirowa przemysłowa jest urządzeniem, które służy do przepompowywania  różnych cieczy. Pompy wykorzystywane są praktycznie w każdej dziedzinie przemysłu m.in.: chemicznym, petrochemicznym (w tym przy przeładunku paliwa), papierniczym, spożywczym,  farmaceutycznym, przy instalacjach oleju grzewczego, płynnego gazu LPG, w oczyszczalniach ścieków, itp.

Do głównych zastosowań pomp chemicznych należą: przetłaczanie cieczy procesowych, podnoszenie ciśnienia, dostarczanie, dystrybucja, pompowanie różnych mediów,  oczyszczanie ścieków oraz gazów, chłodzenie.

OFERTA

AFT ma w swojej ofercie różne rodzaje procesowych  pomp wirowych chemicznych  DICKOW PUMPEN hermetycznych ze sprzęgłem magnetycznym lub z uszczelnieniem mechanicznym, dostosowanych do oczekiwań klienta oraz branży. Są one najwyższej jakości i konstrukcji dostosowanej do specyficznych wymagań. Spełniają wszystkie wymagane dyrektywy, także te, obowiązujące do pracy w atmosferach wybuchowych. Wieloletnie doświadczenie z różnymi gałęziami przemysłu oraz wiedza na temat ich potrzeb pozwalają na dostosowanie pomp do potrzeb klientów, w zależności od potrzeb danego zastosowania, np. ciśnienia, temperatury, wydajności, odporności na substancje chemiczne, czy lepkości medium.

AFT oferuje także pompy chemiczne GEKO, które są wykorzystywane w przemyśle chemicznym oraz spożywczym zarówno w instalacjach procesowych, jak i pomocniczych.  W ofercie firmy znajdują się pompy z korpusem spiralnym oraz  pompy boczno-kanałowe peryferyjne. Pompy są stosowane do przetłaczania takich mediów jak kwas solny, kwas monochloroctowy, podchloryn sodu, kwas siarkowy i inne.

Pompy magnetyczne GEKO mogą być oferowane w wersji zgodnej z wymogami FDA, a więc dla przemysłu farmaceutycznego i spożywczego.

RODZJE POMP

Pompy wirowe konstruowane są w zależności od wymagań w konkretnych branżach przemysłu.

Do najważniejszych cech oferowanych pomp należą: niezawodność, wydajność, bezpieczeństwo, brak przecieków i trwałość.

pompa magnetyczna – zwana też jako pompa hermetyczna posiada magnetyczne sprzęgło, które odpowiada za przenoszenie napędu i składa się magnesów umieszczanych na wirniku wewnętrznym i zewnętrznym. Dzięki temu wał silnika nie ma mechanicznego połączenia z wałem pompy, co uniemożliwia jakikolwiek wyciek, zanieczyszczenie czy awarię.

Pompa magnetyczna jest stosowana wszędzie tam, gdzie wymagane jest bezpieczeństwo i niezawodność pracy instalacji, a więc do wszelkich cieczy łatwopalnych, żrących, trujących i mających szkodliwy wpływ na środowisko.

pompa ślimakowa – transport cieczy odbywa się w niej za pomocą obrotów ślimakowej śruby. Nie posiada zaworów. Jest wykorzystywana z niemal wszystkich gałęziach przemysłu i stosowana do transportu różnorodnych materiałów:  substancji chemicznych, szlamu, kleju, ropy naftowej, a nawet materiałów włóknistych. Pompa śrubowa, gdyż tak również bywa nazywana jest niezwykle trwała, odporna i cicha.

pompa wirowa – w przypadku tego typu pomp, to łopatkowy wirnik zwiększa moment pędu cieczy, wywołując ssanie. Dzielą się one na pompy wirowe odśrodkowe oraz krążeniowe (samozasysające). Posiadają albo mechaniczne uszczelnienie wału, albo sprzęgło magnetyczne, posiadają dużą wydajność, trwałość i zdolność samoregulacji. Dzięki dużej prędkości obrotowej nie muszą mieć dużych wymiarów.

pompy spożywcze – muszą przede wszystkim posiadać sterylność oraz solidną konstrukcję. Są wykorzystywane głównie w przemyśle spożywczym, mleczarskim i przetwórstwie owocowo- warzywnym; choć znajdują również zastosowanie w branżach farmaceutycznych, kosmetycznych i browarniczych. Pompy tego typu potrzebne są wszędzie tam, gdzie konieczna jest higieniczna konstrukcja. Z tego względu muszą być wykonane z tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością.